Project Description

Stanovanjska hiša ZJM

Enodružinska stanovanjska hiša ZJM se nahaja v novem urejenem stanovanjskem naselju v Mengšu.

Arhitekturna zasnova hiše je odraz naročnikovih želja na eni ter upoštevanja jasno določenih oblikovalskih usmeritev prostorskih aktov na drugi strani. Želeli smo narediti sodoben, svetel in prostoren stanovanjski objekt, ki bo oblikovno skladen z okolico in navzven ne bo izstopal.

naročnik zasebni
lokacija Mengeš
leto projekta 2018
vrsta projekta IDZ, PGD, PZI
bruto tlorisna površina 472 m2
neto tlorisna površina 383 m2
leto gradnje 2018-2019
faza v gradnji

Naročniki so želeli velike, svetle prostore, z nadstandardno višino stropov, veliko steklenimi površinami in velikim osrednjim bivalnim prostorom.

Hiša je zasnovana za mlajšo družino, zato je velik dnevno bivalni prostor nujen in hkrati osrednji prostor hiše. Tu družina preživlja večino svojega prostega časa. Prostor je velik, svetel, ima velika okna ter je orientiran na jug. Dnevno bivalni prostor ima nad jedilno mizo odprt dvovišinski prostor, galerijo. Na ta način smo bivalni prostor povezali z zgornjim nadstropjem ter zadostili želji naročnika po visokem bivalnem prostoru. Na dnevnim prostorom v prizidku so tri strešna okna, kupole, ki v prostor spustijo dodatno svetlobo.

Hiša je funkcionalno razdeljena na bivalni pritlični in spalni del v nadstropju. V pritličju so vsi bivalni in servisni prostori, v nadstropju so spalni prostori s kopalnico.

Pritlični del je programsko obsežnejši in potrebuje več prostora, zato ima hiša v pritličju na zahodni in južni strani “prizidek” k objektu, s čimer smo dobili dodatno tlorisno površino.

Hiša je oblikovana tako, da je na severni strani večinoma zaprta, z manjšimi steklenimi površinami, na južni strani pa je skoraj v celoti steklena. Na ta način smo objekt naredili energijsko učinkovitejši in hkrati naročniku omogočili večjo zasebnost. Dostop do hiše in večina okoliških objektov je namreč na severni strani objekta, medtem, ko se na jugu razprostira velik neposeljen travnik.

Zunanjost hiše je oblikovno ločena na dva dela. Spodnji, pritličji del je oblečen v kompaktne plošče v imitaciji betona, nadstropje ima klasično kontaktno fasado svetle barve. Na ta način smo dosegli, da se večji, pritlični del optično nekoliko zmanjša, poleg tega pa predstavlja neke vrste podstavek oz. temelj manjšemu in lažjemu zgornjemu delu hiše.