Notranja oprema mansardnega stanovanja

Prenova neizdelanega podstrešja v mansardno stanovanje ter notranja oprema.


Mlada družina si je želela urediti mansardno stanovanje v starejši stanovanjski hiši v delu kjer je bilo prej neizdelano podstrešje. Do podstrešja je bilo že speljano stopnišče, ki ga je bilo potrebno obnoviti in urediti skladno z novo namembnostjo.

V stanovanju smo uredili predsobo, večji dnevni prostor skupaj z jedilnico in kuhinjo ter spalne prostore – dve otroški sobi in spalnico z garderobno sobo za starše. V stanovanju se nahaja še večja skupna kopalnica ter ločena pralnica oz. utility.

Želja naročnika je bila, da je stanovanje odprto in svetlo, prijetno za bivanje in z občutkom domačnosti. Prostor je zato zasnovan v naravnih toplih tonih, po tleh je hrastov parket, oprema je zasnovana tako, da je enostavna za vzdrževanje, linije so čiste, moderne.

Dnevni prostori so zasnovani kot enoten prostor skupaj z jedilnico in kuhinjo, saj je naročnik želel, da je to osrednji prostor stanovanja, kjer se zadržuje vsa družina. Kuhinja je sestavljena iz visokega dela in kuhinjskega otoka, obrnjenega proti dnevni sobi, saj tako omogoča stalen stik družine tudi v času priprave hrane.

Ker je naročnik želel svetel prostor ter stik z okolico smo predvideli večje število strešnih oken in velika balkonska vrata na koncu dnevnega prostora. Strešna okna so senčena z zunanje strani, da v poletnih mesecih preprečimo vdor toplote v prostor, v zimskih mesecih pa sonce pomaga ogrevati prostor in pripomore k boljši energetski učinkovitosti stanovanja.

Po celotnem stanovanju je napeljano talno gretje, ki zagotavlja optimalno bivalno ugodje in dober toplotni izkoristek pri ogrevanju. Ogrevanje stanovanja in sanitrane vode je urejeno s pomočjo toplotne črpalke.

naročnik zasebni
lokacija Kamnik
leto projekta 2015
vrsta projekta IDZ, PZI
velikost objekta 89 m2 neto