Project Description

Stanovanjska hiša SSM

Sodobno zasnovana enodružinska stanovanjska hiša v Mengšu.

naročnik zasebni
lokacija Mengeš
leto projekta 2018 – 2019
vrsta projekta IZP, DGD, PZI
bruto tlorisna površina 246 m2
neto tlorisna površina 182 m2
leto gradnje 2019-2020
faza zgrajeno

Stanovanjska hiša se nahaja v novem stanovanjskem naselju v Mengšu. Zasnovo objekta so v veliki meri določali veljavni prostorski akti (OPPN) katere je bilo potrebno ob načrtovanju hiše upoštevati.

Želja naročnikov je bila sodobna hiša izčiščenih linij s poudarkom na uporabnosti in udobnosti.

Hiša je skladno z veljavnimi prostorskimi akti precej enostavne oblike, smo pa razgibanost dosegli z dodanima nadstreškoma na obeh straneh hiše in dodatno lopo na hrbtni strani. S tem smo dobili poudarjeno linijo hiše in razbili monotono zasnovo osrednjega dela objekta.

Nadstrešek na zahodni strani je namenjen avtomobilom in je dostopen neposredno z ulice. Nadstrešek na vzhodni strani služi kot pokrita terasa in zagotavlja prijeten, intimen, prostor zunaj kot podaljšek dnevno bivalnega prostora.

Stanovanjska hiša SSM - pogled

V pritličju hiše so bivalni prostori z dnevnim prostorom, jedilnico, kuhinjo in servisnimi prostori. V nadstropju so spalni prostori z ločenim delom za starše.

Pritličje in nadstropje sta povezana preko galerije. Dvovišinski prostor galerije predstavlja dominanten poudarek v notranjosti hiše ter vizualno poveča prostornost pritličnega dela.

Galerija je z južne strani skoraj v celoti zastekljena. Na ta način dodatno optično povečamo prostor in v notranjost spustimo veliko dnevne svetlobe, hkrati pa v zimskih mesecih zagotovimo, da hiša izkorišča sončno energijo za ogrevanje notranjih prostorov.

Stanovanjska hiša je zasnovana energetsko varčno in dosega standarde nizko energijski hiše. V ta namen je na južni strani hiše veliko steklenih površin, ki v prostor spustijo veliko svetlobe in sončne energije, ki pomaga ogrevati prostore in zmanjšuje potrebe po dodatnem ogrevanju hiše. V poletnih mesecih so steklene površine zaščitene z žaluzijami s čimer preprečimo prevelik vdor toplote v notranje prostore v času najbolj vročih mesecev.

slike lokacije