Stanovanjska hiša TT

Stanovanjska hiša se nahaja v idiličnem naravnem okolju naselja Rob južno od Ljubljane. Zemljišče za gradnjo je na precej nagnjenem terenu, ki pada od vzhoda proti zahodu.

naročnik zasebni
lokacija naselje Strletje, Rob – občina Velike Lašče
leto projekta 2016 – 2019
vrsta projekta IDZ, DGD, PZI
bruto tlorisna površina 293 m2
neto tlorisna površina 234 m2
leto gradnje 2020 –
faza v gradnji

Želja investitorja je bila postaviti majhno enodružinsko hišo, ki ne bo prevelika, bo energijsko učinkovita in bo stanovalcem nudila optimalne pogoje bivanja.

Stanovanjska hiša TT - pogled

V fazi projektiranja se je investitor znašel pred dilemo; zaradi nagnjenega terena postaviti oporne zidove oz. brežine ter dodatno nasuti teren ali dano konfiguracijo terena izkoristiti za dodatni prostor v kleti. Na koncu je padla odločitev, da se hiša delno podkleti. Klet je torej narejena samo v delu, ki ga ni bilo potrebno dodatno odkopavati. Poleg tega je kletni del nekoliko podaljšan proti zahodu, s čimer smo pridobili ravno zunanjo teraso na zahodni strani hiše.

Stanovanjska hiša TT - pogled

Klet je oblečena v kamen, da se zlije z okolico, in je kot podstavek na katerega smo postavili majhno hišico, kakršno si je investitor želel. V kleti so servisni prostori – kurilnica in pralnica – in en večji večnamenski prostor, ki ga bo investitor večinoma uporabljal kot ustvarjalno delavnico.

Bivalni del hiše je manjši in obsega približno 75 m2 v pritličnem delu in še enkrat toliko na mansardi. V pritličju so bivalni prostori: dnevna soba, kuhinja, jedilnica, dnevni wc, garderoba in kabinet. V nadstropju sta dve otroški sobi, kopalnica ter spalnica z garderobno sobo.

Stanovanjska hiša TT - pogled
Stanovanjska hiša TT - pogled
Stanovanjska hiša TT - pogled

slike lokacije

Stanovanjska hiša TT - lokacija